En la meva etapa com a product manager a 30m2 Contract Solutions vaig aprendre moltes coses d'enginyeria gràcies a l'excel·lent equip professional de Ripleg SAU.
Una cosa que vaig aprendre i que em va marcar molt va ser el concepte de "Poka-Yoke". El Poka-yoke és una tècnica utilitzada en la indústria manufacturera, inventada als anys 60 per un enginyer de Toyota per prevenir errors humans durant el procés de producció. En japonès, "poka" significa error i "yoke" significa prevenir. Aquest concepte va canviar completament la meva visió de com dissenyar un producte i va millorar els errors en el muntatge completament, eliminant la possibilitat d'error i millorant l'eficiència i els resultats del producte.
Actualment com a consultor d'Odoo, segueixo utilitzant aquest mateix concepte quan creo fluxos de treball i desenvolupament de software. Alguns exemples són:
1️⃣ Validació de dades: En el procés d'ingrés de dades, és important assegurar-se que s'ingressin les dades correctes i en el format adeqüat. Un exemple de Poka-yoke en aquest cas seria la implementació d'una validació de dades perquè l'usuari no pugui ingressar caràcters no permesos o dades invàlides. També l'ús de camps requerits depenent dels fluxos de treball.
2️⃣ Confirmació d'accions: Algunes accions realitzades en un software poden ser irreversibles o tenir conseqüències importants en el sistema. Per prevenir errors, es pot implementar una alerta, com una finestra emergent si l'usuari no està realitzant correctament l'acció.
3️⃣ Disseny de la interfície d'usuari: La interfície d'usuari ha de ser fàcil d'usar i d'entendre per evitar confusions i errors. Un exemple de Poka-yoke en aquest cas seria l'ús d'etiquetes i colors per indicar el propòsit i estat dels elements de la interfície.
4️⃣ Automatització de processos: L'automatització de processos és una forma efectiva de prevenir errors en el software. Un exemple de Poka-yoke en aquest cas seria l'automatització de tasques repetitives que poden dur a errors humans.
En resum, el Poka-yoke és una tècnica que pot ser de gran utilitat en el desenvolupament de software i de processos per prevenir errors humans i millorar la qualitat del producte final. En implementar Poka-yokes en el procés de desenvolupament i processos, es pot reduir la quantitat d'errors, automatitzar i millorar la qualitat de les dades per després poder analitzar amb una fiabilitat perfecta.
en Articles